יום שבת, 19 בספטמבר 2020

קצת טכנולוגיה בסיסית חלק 1

 


בואו נעשה סדר, מי זה מי ואיך הם משפיעים בחברה. אתן ממש לא מחויבות לקרוא את הבונוסים האלה של המידע הטכנולוגי ואתן יכולות לרוץ ישר למתכונים. אני מודה שמה שקורה כאן הוא מה שהופך את הגלזורות לדבר כזה מעניין בעיני.

בחרתי לחלק את הפוסט הזה לכמה מקטעים כדי להקל אליכן לעכל אותו.

אז כדי ליצור גלזורה אנחנו צריכים לחבר בין מתיכים + אלומינה + סיליקה, ביחסים שונים בהתאם לטמפרטורת ההתכה שנרצה שתהיה לזיגוג שלנו. לכל אלה נוסיף גם תחמוצות או סטיינים כדי לקבל גלזורה צבעונית

 סילקה = זכוכית. מאוד חשובה בזיגוג, אנו זקוקות לה כדי שתיווצר זכוכית, במיוחד בטמפרטורות הגבוהות.

אלומינה = מייצב את הזיגוג.

מתיך = אחראי על השפעה על טמפרטורת ההתכה של הזיגוג.

*נק' קרדיט - כל המידע שאני מוסרת פה הוא בזכות : אילן בק, אלישבע רבין, יהודה קורן, אתי גורן, שולה וולק וספרות מקצועית ואינטרנט. אל תסתמכו רק עלי, לכו ותלמדו מעוד מקורות!! ברצינות.

דברים נוספים שכדאי לשים לב אליהם בזיגוג

נקודה אוטקטית -  לכל חומר יש נק' התכה שונה, המפגש בין שתי (או יותר) נק' התכה של חומרים שונים (כי לאותו חומר תהיה אותה נק' התכה) נקרא נק' אוטקטית. כדי להוריד את טמפרטורת של נק' ההתכה (כאשר נרצה לשנות את טמפרטורת הזיגוג) נוסיף לו מתיכים משניים.

אז זה הסבר קצר על מרכיבי הזיגוג לפי ה'סיווג' או ה'קטלוג' שאנחנו נותנות להם:

יוצרי זכוכית – שהם הבסיס לזיגוג. הסיליקה או הקוורץ. יוצר מבנה זכוכיתי יציב ומתרכב עם רוב החומרים הקרמיים (ניתכת בטמפרטורה 1710⁰С֠֠) .

מתיכים – חומרים שניתכים בטמפרטורה נמוכה או חומרים שמורידים את טמפרטורת ההיתוך של הזיגוג. הם המשפיעים העיקריים על אופי הזיגוג והצבעוניות שלו. מבדילים בין שתי קבוצות של מתיכים – ראשיים ומשניים.

מתיכים ראשיים – חומרים שניתכים בטמפרטורה נמוכה. נתרן, אשלגן, ליתיום, עופרת (כן, אנחנו כבר לא הדור שמשתמש בעופרת, כי הדור לפנינו הבין שזו מתכת ממש רעילה. אבל פעם השתמשו בה כי היא נתנה צבעים ממש יפים). הם ניתכים ויוצרים זכוכית חלשה. בעלי עמידות כימית נמוכה (נמסים בחומצות ובסיסים חזקים). בעלי מקדם התפשטות תרמי גבוה (באדיבות ויקיפדיה = 'התפשטות תרמית היא הנטייה של החומר לשינוי הנפח כתגובה לשינוי טמפרטורה'). למתיכים ראשיים יש חוזק מכני נמוך (כלומר הזכוכית שהם יוצרים מאוד רגישה ללחצים פיסיים, לדוגמא כשאתן מעבירות סכין על כלי הזיגוג עלול להישבר אם הוא הוכן רק ממתיכים ראשיים).

מתיכים משניים -  חומרים שבעצמם לא ניתכים בטמפרטורות נמוכות אך מורידים את טמפרטורת ההיתוך של הזיגוג, דוגמת – גיר, מגנזיום, צינק (הנקרא גם אבץ) ובריום. בעלי מקדם התפשטות תרמי נמוך, מגבירים את העמידות הכימית והחוזק המכני של הזיגוג. משפיעים על האופי והצבעוניות של הזיגוג.

חומר חסין אש – חומר בעל נקודת התכה מאוד גבוה, האלומינה. היא ניתכת בטמפרטורה ⁰С 2050 . מגבירה את הצמיגות של הזיגוג ובכך מקטינה את נזילותו. מגבירה את החוזר המכני והעמידות הכימית של הזיגוג. ומשפיעה על הצבעוניות של הזיגוג (לרוב לכיוון הגוונים הפסטלים).

יש לנו הרבה חומרים, ולכל אחד מהם תפקיד והשפעה על התרכובת. אם תלמדו להכיר אותם אז תוכלו לנחש את אופי הזיגוג לפי קריאת המתכון שלו .


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

איך הכל התחיל

לפני חמש שנים סיימתי ללמוד במחלקה לעיצוב קרמי בבצלאל. תמיד עסקתי באומנות וכבר מגיל צעיר התאהבתי בחומר הקרמי, אבל את עולם הגלזורות הכרתי רק ...